kingfisher 30.11.2014 18:43:00
Kara Sumru konusunda Kuş Forumda henüz bir sayfa bulunmadığından aşağıdaki bilgileri Foto Forumda paylaşmak istedim.
İzmir çevresinde Kara Sumrunun görülebileceği bir alanların başında Sasalı Kuş Cenneti geliyor. 2014 Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 4 Kara Sumru, Kuş Cennetinde kıyı şeridinde görülebiliyordu. Haziran ayından sonra Kara Sumrular alanı terk ettiler veya Kuş Cennetinin başka alanlarına geçtiler.
Sözkonusu aylarda sık sık gördüğüm ve izlediğim Kara Sumruların davranışları, Colins Bird Guideda Bataklık Sumrularının (Chlidonias alt-Sumru grubu) tipik davranışları olarak sıralanan özelliklerin aynısıydı.
Sasalıda bulundukları sürede Kara Sumrular daha çok başka tür Sumru kolonileri ile birlikte olmayı tercih ettiler. Sumru, Küçük Sumru, Bıyıklı Sumruların çoğunluğunu teşkil ettikleri 30-40 bireylik gruplar içinde, sahilde veya sahile yakın kayalar üzerinde zaman geçirdiler. Genellikle kıyı şeridinde, üzerine inebilecekleri taşların bulunduğu bölgeleri tercih ettiler. Herhangi bir nedenle ürktüklerinde ise 3-5 dakika kadar uzaklaşıp sonra tekrar aynı alana döndüklerini gördüm.
Diğer Chlidonias grubundaki Sumrular gibi (Bıyıklı ve Akkanatlı) daha çok çevik hareketlerle havada veya su üzerindeki böcekleri avladılar, Deniz Sumruları gibi havada kendilerini sabitledikten sonra suya dalış yapma gibi bir davranışlarını görmedim.
Türün görüntülerinin alınmasında tüm tüylerinde siyah oranı fazla kuşlarda olduğu gibi, pozlamayı, bir veya iki ölçü artırmak daha iyi sonuç veriyor.